Wat is EMDR?
EMDR therapie is een snelle en effectieve manier om nare ervaringen (trauma’s) te verwerken. Dat kan een eenmalige ervaring zijn, zoals een mishandeling, maar ook een aaneenschakeling van gebeurtenissen, zoals bij misbruik. Wij vertellen je graag of deze wetenschappelijk bewezen therapie effectief is voor jou, hoe het werkt, en wat onze aanpak is.

EMDR therapie kan goed helpen bij

Klachten na een eenmalige traumatische ervaring, zoals een ongeluk, overval of mishandeling

Spanningsklachten door een aaneenschakeling van gebeurtenissen, zoals bij misbruik en Spanningsklachten na verlies, bijvoorbeeld van een geliefde, je baan of je autonomie

Spanningsklachten waar je de oorzaak niet van weet

Angsten, fobieën of paniekaanvallen 

Sociale angst of weinig zelfvertrouwen

Relatieproblemen

Depressie, burn-out of posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Slaap- en concentratieproblemen

Hulpverleners die met hoge werkdruk, machteloosheid, dood of geweld te maken hebben, bijvoorbeeld door de Coronatijd.

Erkende EMDR praktijk voor Groningen, Friesland en Drenthe

EMDR therapie mag alleen worden gegeven door erkende EMDR therapeuten.
Ton Wolthuis van Khoentis is dat, hij geeft EMDR therapie aan volwassenen. Ton heeft een erkende opleiding gevolgd en staat geregistreerd bij de Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland (SETN). Gevestigd in Noordwijk (Groningen), op de grens met Friesland en dichtbij Drenthe, is onze praktijk een goede uitvalsbasis voor mensen die op zoek zijn naar EMDR in Groningen, Friesland of Drenthe.

Hoe werkt EMDR therapie?

Je hersenen verwerken gebeurtenissen. Continu. Die verwerking slaagt gelukkig bijna altijd, maar bij heel ingrijpende gebeurtenissen kan het mislukken. Je loopt vast. Gevolg kan zijn dat je jarenlang met angst, verdriet, schaamte of spijt rondloopt. Gevoelens die invloed hebben op je mentale maar mogelijk ook fysieke toestand. En daarmee op je dagelijks functioneren. EMDR therapie kan die nare gevoelens vervagen of zelfs oplossen. 

Goed om te weten: De nare gevoelens die je hebt, hoeven niet per se een aanwijsbare oorzaak te hebben. Het kan best zijn dat je niet weet wat je gevoelens veroorzaakt heeft. Eenmalig, meervoudig en aanwijsbaar of niet; in al deze gevallen kan EMDR therapie je helpen. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, oftewel ‘door oogbewegingen opnieuw beleven en alsnog verwerken’. Dit legt al grotendeels uit wat een EMDR sessie inhoudt. Hieronder vertellen we meer.

EMDR in de praktijk
Tijdens de EMDR sessie vraagt de therapeut je terug te denken aan de nare gebeurtenis, compleet met beelden, gevoelens en gedachten. Daarna start het verwerkingsproces, het gedeelte waar veel mensen EMDR van kennen: Opnieuw vraagt de therapeut levendig aan de gebeurtenis te denken, maar daarbij krijg je nu een afleidende stimulus aangeboden. Meestal is dit de hand van de therapeut die voor je gezicht heen en weer beweegt, maar het kunnen ook geluiden uit een koptelefoon zijn. Je volgt de beweging of het geluid. Deze procedure herhaalt zich een aantal keer. Na elke serie krijg je even rust en vraagt de therapeut wat er in je opkomt. De reactie hierop varieert van mens tot mens; van rustig vertellen tot lichamelijke sensaties

Het effect van EMDR wetenschappelijk verklaard
EMDR speelt heel direct in op de (ver)werking van je hersenen. Met een EMDR behandeling verwerk je herinneringen feitelijk opnieuw, maar dan met minder emoties. Dat zit zo: Wanneer je actief aan een nare gebeurtenis denkt, terwijl je – eveneens actief – een stimulus volgt, ontstaat er in je werkgeheugen een concurrentiestrijd. Het geheugen heeft op dat moment (te) weinig ruimte voor de nare emoties die aan je herinneringen kleven, waardoor je deze niet als zodanig opslaat. De herinnering wordt hierdoor minder zwaar, met alle positieve gevolgen van dien.

De stappen bij EMDR therapie

EMDR therapie klinkt simpel, maar het is geen trucje. Een EMDR behandeling moet gebeuren volgens strikte protocollen, uitgevoerd door een therapeut die een erkende opleiding heeft gevolgd. EMDR therapie is ook méér dan de beschreven sessie. De stappen: 

  • Allereerst is het belangrijk te weten of EMDR therapie geschikt voor je is. Op basis van de vrijblijvende intake schatten we in of EMDR óf een andere behandeling bij jou past.
  • Na de intake plannen we onze eerste behandelafspraak. Daarin onderzoeken we je klachtenpatroon en waar je klachten vandaan komen. Dit kan een specifieke traumatische ervaring zijn, maar bijvoorbeeld ook een burn-out, relatieproblemen of sociale angst.
  • Blijkt EMDR therapie voor jou geschikt, dan plannen we een EMDR sessie zoals in de vorige alinea beschreven staat. 
  • Op een later moment doen we een tweede sessie. Het is goed mogelijk dat we met twee sessies het gewenste resultaat behalen. Is dit niet het geval, dan volgt een nieuwe sessie op een ander moment.

EMDR als onderdeel van een integrale aanpak
EMDR therapie is bij ons ‘los’ afneembaar, maar vaker is het onderdeel van een integrale aanpak voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Dat wil zeggen dat we niet alleen spanningen wegnemen, middels EMDR bijvoorbeeld, maar je ook écht vooruithelpen. Vooruit in je relatie bijvoorbeeld, of in de zoektocht naar jezelf (wie ben ik, wat wil ik), of in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Jouw persoonlijke ontwikkeling kan zich op allerlei vlakken afspelen. EMDR kan daar een heel goede schakel in zijn.

Praktijk Khoentis - EMDR Therapie

Ton Wolthuis is erkend EMDR master practitioner

EMDR therapie kosten

€ 95 ,-

Prijs is incl. 21% btw

Locatie EMDR training

Onze praktijk bevindt zich in Noordwijk, Groningen (op de grens met Friesland & Drenthe). Vanuit Leeuwarden is dit ongeveer 35 minuten rijden.

Praktijk Khoentis

Westerweg 29

9824 TE Noordwijk (Groningen, grens Friesland)

Kijk in onze agenda voor trainingsdata en informatieavonden